Lindbäcks blir del av stadsomvandling – bygger nytt i Gällivare

Nu står det klart att Lindbäcks Bygg ska bygga 67 nya hyresrätter åt LKAB i centrala Gällivare. Med fokus på gemenskap och tillgänglighet hoppas man kunna skapa trivsamma bostäder för både yngre och äldre.

 

Kvarteret Vassara består av 67 hyresrätter som ska ägas och förvaltas av allmännyttiga TOP Bostäder. Lägenheterna ryms i tre hus, varav ett är ett trygghetsboende för äldre.

 

– Att genom vår kompetens bidra till en samhällsomvandling som är viktig för hela Sverige känns helt rätt. Projektet är utmanade, både i tid och i utrymme, varför det känns extra kul att få visa Gällivareborna vad vi som bolag kan. En av många kvaliteter som husen ger Gällivare är ett stort, ljust och inbjudande samlingsrum där de boende inte ska behöva känna sig ensamma, en fråga som är viktigare än någonsin, säger David Sundström, affärsområdeschef norr på Lindbäcks Bygg.

 

– I upphandlingen av projektet har LKAB som byggherre fokuserat på att skapa miljöer som inbjuder till samvaro och trygghet. Kvarteret Vassara, som byggs som ersättning för lägenheter som ska avvecklas i Malmberget, blir ett mycket fint område och efterlängtat tillskott av lägenheter för en äldre målgrupp i Gällivare. Projektet är en viktig pusselbit i vår pågående samhällsomvandling, säger Peter Segerstedt chef på LKAB för samhällsomvandlingen i Malmberget.

 

Kvarteret Vassara ligger i centrala Gällivare med närhet till allt det som staden erbjuder. Av de totalt 67 lägenheterna erhålls 32 stycken som trygghetsboende, något som ställer krav på tillgänglighet inomhus liksom i utomhusmiljön.

 

– Då lägenheterna till stor del är avsedda för äldre personer har ett stort fokus varit att skapa bra boendekvaliteter för denna målgrupp. Detta genom rymliga lägenheter samt tillgängliga och sociala utomhusmiljöer. Vi har även lagt mycket tid och omtanke på att skapa ett attraktivt kvarter som med sin materialitet, färg och form visar respekt för och knyter an till sin omgivning och blir en naturlig del av Gällivare centrum, säger arkitekten Sebastian Sjöström på Nordmark & Nordmark.

 

Markarbeten är redan igång och lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning 2023.

Ladda ner pressmeddelandet här