Lindbäcks kompletta – en konkret lösning på studentbostadsbristen

Lindbäcks i Piteå bygger nya ytsmarta lägenheter på 16 kvm med kök, badrum, sovoch matplats. – Lägenheten, som vi namngett till Kompletta, är visserligen liten men med många smarta funktioner för förvaring. Satsningen är en konkret lösning för att ge studenter ett bra och modernt boende till en låg hyra på max 3000 kr i månaden*, berättar Hans Lindbäck, VD Lindbäcks Fastigheter.

Studenterna som besökte premiärvisningen av lägenheterna på Luleå tekniska universitet i veckan var mycket positiva och menade att lägenheterna, trots sin ringa storlek, kändes både rymliga och luftiga. – Det var många som framförde att de gärna skulle bo i en Kompletta, de tyckte speciellt om den smarta inredningen, läget nära universitetet och den låga hyran. Sedan fick vi in många värdefulla synpunkter som vi ska se över och som kan förbättra inredningen ytterligare, säger Hans.

Tidigare har lägenheterna haft arbetsnamnet Småa men då det namnet redan är registrerat av annat företag utlystes en namntävling under visningsdagen. Det blev studenten Erik Vesterlund som vann den med förslaget Kompletta och motiveringen ”En smart helhetslösning i direkt anslutning till universitetet och studiekamraterna. Det är bara att flyta in och till hundra procent kunna fokusera på sina studier. Allt-i-ett, en etta, Kompletta.”

Lindbäcks unika bostadslösning bygger på en grundidé från ett studentprojekt på Luleå tekniska universitet. Kompletta är den första i sitt slag i Sverige anpassade efter Boverkets nya byggregler och yteffektiviteten är optimal.

Lindbäcks är specialiserade på att bygga bostadshus bestående av färdiga volymer. I vanliga fall rymmer varje volym en lägenhet men i det här nya exemplet på studentboende finns två Komplettor i varje volym. Den industriella byggnadstekniken gör att hyresnivån kan hållas ovanligt låg. Totalt bygger Lindbäcks 291 lägenheter på studentområdet, varav 48 stycken är Komplettor.

Ladda ner pressmeddelandet här