Vi bjuder in till konstruktiv dialog

Med utgångspunkt i de senaste dagarnas inslag i olika media – dels faktabaserat, dels påståenden, vill vi från Lindbäcks dela vår syn och bjuda in till konstruktiva dialoger.

Allt talar för att det klimatsmarta träbyggandet kommer att öka i Sverige, ett tungt vägande skäl är det självklara: för att byggbranschen behöver ta ett ökat ansvar för sin stora klimatbelastning.
Det är ingen hemlighet att byggbranschen står för hela 20 procent av Sveriges totala klimatbelastning när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det är en besvärande stor siffra.
Ska vi som land klara att möta de högt ställda hållbarhetsmålen för allas vår skull måste vi helt enkelt tänka innovativt och förändra hur vi bygger och inte minst med vad vi bygger.
En sak vet vi. Det enda hållbara byggmaterialet vi har är trä. Skogen fyller många viktiga funktioner – kopplat till rekreation och biologisk mångfald, som kolsänka och som resurs till olika träprodukter. Det finns en debatt om hur vi ska bruka vår skog, men all expertis är enig om att ska skogen brukas som resurs bör produkten binda koldioxid länge och samtidigt ersätta klimatbelastande material.
Som genom att bygga hus.

Att vara nytänkande är disruptivt. Det stör marknaden. Ställer nya krav, utmanar det som varit. Inte sällan upplevs det som ett hot av de redan etablerade. Att vara innovativ, att bygga med en ny byggmetod och bryta mot branschkonventioner möter alltid motstånd. Det vet vi.
Vi har i över 30 år utvecklat vårt industriella byggande i nära samverkan med Luleå tekniska universitet och andra experter kopplade till vår bransch. Det gäller exempelvis lösningar kopplat till fukt, ljud och brand. Vi vet att vi behöver fortsätta det arbetet för att optimera processer, metoder och materialval.

Vi vet att vi i dag klarar Boverkets Byggregler, även de nya som aviserats till 2025. Bakgrunden till Boverkets uppdrag för ”Möjligheternas byggregler” är en önskan från regeringen om att främja utveckling och innovation kopplat till hållbarhet, ekonomi och kvalitet. Man ser ett behov för omställning i branschen som är mer innovativt.
Helt i linje med det vi arbetar för.
Vi räds inte reglering. Inte alls.

Just nu diskuteras brandsäkerheten i fastigheter med trästomme. De sista tio åren har ca 27 000 bränder i flerbostadshus ägt rum så frågan är inte ny och det är verkligen helt OK att den väcks igen.
Men, vi ser ett flertal problem kring hur dialogen sker. Vi som bolag och vi som bransch har länge sökt en rådig samverkan för att tillsammans lösa de utmaningar vi tillsammans kan se.
I stället ser vi att den dialog som alls existerar nu kastas runt i media, där mer åsikter än fakta cirkuleras i en överspelad dramaturgi. Ett rollspel som delvis skymmer de reella sakfrågorna, tyvärr, och blir långt ifrån konstruktiv. Snarare baseras det mesta på påståenden, tyckanden och rädslor. Fakta är att både forskningsresultat och praktisk erfarenhet bekräftar att byggnader med trästomme har samma brandsäkerhet som byggnader med vilket annat stommaterial som helst. Sedan ett par år tillbaka pågår även ett branschgemensamt arbete för ett ökat egendomsskydd, Robust brandskydd, i regi av TMF.

Vi ser värdet i samarbete och behovet av en seriös och lösningsorienterad dialog baserad på evidens och fakta. Vi öppnar gärna upp och delar med oss av allt vi lärt oss efter över 30 år av produktutveckling och systematisk forskning. Vi ser gärna att försäkringsbranschen delar de data de har rörande bränder. Även att andra intressenter gör gemensam sak med oss, fastighetsbransch, kolleger och räddningstjänster. Tillsammans kan vi samla ett väl underbyggt underlag baserat på faktiska fakta som vi sedan kan jobba konstruktivt utifrån.  Vi ser gärna nya gemensamma branschstandarder där vi tillsammans proaktivt hittar nya tekniska lösningar som förstärker brandsäkerheten generellt i flerbostadshus och att det utvecklas släckmetoder som säkerställer robust egendomsskydd. Agendan borde driva på innovativa och klimatsmarta lösningar, utan att ge avkall på vare sig lönsamhet eller säkerhet.

Målsättningen borde vara att realisera en strategisk plan som går längre än Boverkets planerade regelverk för att möjliggöra ett än mer utvecklat klimatsmart bostadsbyggande. Somliga frågor stannar givetvis inte enbart inom ramen för byggande av flerbostadshus med trästomme, vindsbränder är till exempel ett generellt problem för branschen i stort.

Vi vill därför bjuda in alla intressenter som drivs av samma vilja att klara både klimatmålen och en fortsatt bostadsförsörjning till runda-bords-samtal. Vi vill möta alla intressenter för att starta en verkligt konstruktiv dialog.

Är du villig att delta i ett sådant konstruktivt samtal?
Kontakta oss!

Ida Edskär – Teknisk chef Lindbäcks Bygg
Stefan Lindbäck – VD Lindbäcks Group