Varför älskar du trä?

Skogsarbetare, konstnär eller snickare – det finns många olika yrken att välja på om du vill arbeta med trä. Vi pratade med tre studenter som alla delar en passion för materialet. Här berättar de varför.

Fredrik Mijh
Fredrik Mijh

Studerar möbelsnickeri på Capellagården, Öland.

– Jag läste en sommarkurs i möbelsnickeri och föll pladask. Jag arbetade tidigare i reklambranschen och att få byta det mot att skapa med händerna kändes befriande. Trä har använts sedan tidernas begynnelse och det åldras med stor värdighet. När skogen avverkas och används växer den upp igen, det är häftigt. Person- ligen gillar jag slöjdhantverk – att gå ut i skogen, hitta en bit färskt virke och börja forma med hjälp av yxa och kniv. Medan en möbeldesign kräver noggrann planering handlar slöjd till stor del om att designa i realtid. Du kanske hittar en bit som påminner om en sked, då tillverkar du en sked. Alla människor har en relation till trä och de flesta kan relatera till doften av nyså- gad furu. Får jag välja ett favoritträslag är det just furu.

frida

 

Frida Hilmersson

Studerar jägmästarprogrammet på SLU i Umeå.

– Trä är en råvara som finns överallt. Du använder dig av träprodukter dagligen, i allt från stolen du sitter på till toalettpapperet du använder. Finns det någon annan råvara som man både kan bygga hus med, göra kläder av eller bara njuta av träden som de står i skogen? I dag måste vi också vara miljömedvetna och trä kan hjälpa oss att ställa om från ett fossilt till ett mer biobaserat samhälle – därför har jag valt att studera och lära mig mer om skog. Det finns otroligt många oli- ka träslag som har helt olika egenska- per och är bra på olika sätt. Men mest av allt gillar jag furu. Tallen har stått ståtligt i skogen när jag har vandrat där och njutit under min barndom.
oscar

 

Oscar Karlsson

Studerar skulptur på Göteborgs konstskola.

– Mitt intresse för trä tog fart på riktigt när jag började studera på konstskola. Jag byggde ett kollage av papper, därefter av trä och sedan växte intresset. När jag ska skulptera väljer jag alltid trä framför andra material. Det är tillräckligt tåligt för att kunna hanteras utan att behöva vara varsam, samtidigt som det är lättarbetat. Vad jag skapar beror på vilken träbit jag har i händerna – men jag köper inte ma- terial utan plockar bara bitar som jag hittar utomhus, i skogen, på gatan eller sådant som ska slängas eller rivas. Jag älskar trä eftersom det kommer från jorden och ständigt växer upp på nytt. Det känns levande även när det åldras. I dag föredrar jag en obehandlad träbit framför till exempel en laserad bit eller en plywoodskiva.