Hänsyn, trygghet och omtanke

En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att du har människor omkring dig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. En bra kontakt med grannarna skapar också högre trivsel. Att kunna be sina grannar att hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket.

Du har rätt till lugn och ro.
Människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. En del är kvällsmänniskor, andra börjar dagen tidigt. För att alla hyresgäster ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra – både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen. Blir du störd, ta i första hand kontakt med din störande granne direkt. Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta din hyresvärd.

Exempel på störningar kan vara:

  • Någon spelar musik på mycket hög volym.
  • En hund skäller högt och länge.
  • Någon duschar eller tappar vatten mitt i natten.
  • Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen.
  • Någon använder tvättmaskin nattetid.

 

Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande. Nattetid bör du ta extra hänsyn så att grannarna inte blir störda. En enkel tumregel kan vara att ingenting ska höras in till grannarna. Detta gäller dygnet om, men är extra angeläget från 22 på kvällen till 8 på morgonen, eftersom man ska kunna sova ostört.